20071219

Activision Blizzard

Oyun firmaları arasındaki en büyük birleşmelerden biri geçenlerde yaşandı; Activision ve Vivendi Games (Blizzard) Activision Blizzard adı altında birleşti. Vivendi Games toplamda 18.9 milyar dolarlık bir alışverişten sonra Activision Blizzard 'ın %52 sini aldı.

Activision Mechwarrior serisi, Call of Duty serisi gibi çok önemli oyunları yapan bir firma iken Blizzard 'da Warcraft serisi, Diablo serisi gibi milyonlarca insanın oynadığı oyunlar yaptı. Yapılan basın açıklamasında her iki firmanın da işlerine normal olarak devam edeceği, geliştirilen projelerde herhangi bir gecikme, erteleme olmayacağı (Starcraft 2 buna dahil), firma işleyişlerinde, elemanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı söylendi. Bundan sonra isim Activision Blizzard olacak ancak önceki oyunların kutularında, basılı veya elektronik materyalinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Birleşme ile ilgili detayları burada görebilirsiniz. Blizzard sitesindeki Activision Blizzard Merger Faq 'da da baya detaylı bilgi var.

TF-620 Nomad

Şimdi de karşımızda science vessel ve scv karışımı bir hava aracı var. Starcraft 2 sitesinde sadece görünmeyen üniteleri görebildiği ve ufak ünitelere karşı auto-turret inşa edebildiği yazıor. Bu turret ler "yarı-kalıcı" olacakmış, yani muhtemelen belli bir süreden sonra kendi kendilerine kaybolacaklar. Aynı Warcraft 3 'deki ward lar gibi.



Aracın hızı diğer hava ünitelerine göre daha yavaş gibi ve silahı yok. Bu sayede Protoss, Terran ve Zerg 'ün hızlı hava üniteleri tarafından kolayca avlanabilecek gibi görünüyor. Ancak hem dedektör hem de auto turret dikebilen bir hava aracı Terran güçlerine bir artı puan ve avantaj daha getirdi.

Starcraft 2 sitesinde yayınlananlar oyunda olacağına karar verilen üniteler gibi görünüyor. Ancak yine de piyasaya çıkacak versiyonda bunlardan göremeyeceklerimiz de olabilir.

20071109

Starcraft 2 'de son durum

Starcraft 2 yapımcılarının bazı sorulara verdiği cevaplardan oyunun gelişiminde ne durumda olduklarına dair biraz fikrimiz oldu;

reaver kaldırıldı.

predator kaldırıldı, şu anda Terran 'ın havadan havaya tek aracı viking.

viking 'in şekil değiştirmesi için upgrade gerekmeyecek ve factory yerine starport 'dan yapılacak.

siege tank 'lar sensor tower 'ın gördüğü ama fog of war içinde kalan yerlere ateş edemeyecek. Sadece görüş açısındaki yerlere ateş edebilecek.

Patlamalar çevredeki üniteleri herhangi bir şekilde etkilemeyecek ancak haritanın elementlerini yok edebilecek.

Ünitelerin hepsi tamamlanmamış, halen yeni üniteler ve özellikler hazırlanıyor.

Protoss ırkında herhangi bir iyileştirici olmayacak ancak güç kalkanlarının yenilenmesi orjinal Starcraft 'dakinin en az iki katı hızda olacak.

20071107

Hareket eden savunma kulesi: Phase Cannon

Protoss ünitelerine kısa bir bakış olan videonun 50. saniyesinden itibaren photon cannon 'ın gelişmiş hali olan phase cannon 'ların marifetlerini görebiliyoruz. phase cannon hareket edebiliyor. Bir noktada kurduğunuz defansı üssünüzde farklı bir noktaya kaydırabiliyorsunuz. Bu da Starcraft 2 'deki taktiklerde ciddi farklılıklar yaratabilecek yeni bir özellik. Tahminimce bu bir upgrade olacak ve direk olarak oyunun başında yapılamayacak. Önce taşınabilir ve taşıyabilir pylon lar (phase prism), şimdi de hareket eden photon cannon lar. Bakalım daha neler göreceğiz.

Şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla Protoss 'un önceden az ama güçlü olan dayakçı üniteleri de artık Terran gibi bir çok teknik özellikler kazanmış. Tabii bunların oyuna etkisini ancak beta versiyonu çıktığında görebileceğiz.

NOT: Oyunun çıkışı veya betası için halen daha herhangi bir süre duyurulmuş değil.

20071103

Starcraft 2 ve Command & Concquer 3 arasındaki benzerlikler

Starcraft 2 açıklanmadan önce oynamaya başladığım C&C 3, önceki "Tiberium" serisine göre çok fazla değişiklik olmayan, güzel grafikli, bol yeni üniteli ancak gameplay açısından hiçbir yenilik getirmedi. Zaten Nod kısmının ortasını geçtikten sonra sıkılıp bıraktım. Oyunun ara videolarında baya ünlüler oynuyor ama bu da öyle çok bir özellik katmıyor.

Oyunda GDI ve Nod kardeşliği her zamanki gibi global dominasyon için deliler gibi savaşıyorlar. Kane yine ölmemiş. İki tarafında senaryosunun orta yerlerinde, GDI, Nod 'un tiberium kullanan silahları ürettiği büyük bir yeraltı deposuna ion cannon ile saldırıyor. Sonuçta büyük bir patlama oluyor ve çok geniş bir alana tiberium yayılıyor. Bu da tümüyle tiberium 'a bağlı olan Skrin adlı uzaylı bir ırkın dikkatini çekiyor.

Skrin ırkı konsepti Protoss 'a çok benziyor. Güç kalkanları, carrier ve interceptor kılıklı hava gemileri vs. Bunları gördüğümde Starcraft 'in Protoss 'undan etkilendiklerini düşündüm. Tabii yenilikler de var. Orasından burasından kollar çıkan dev robotlar, mothership denen ve çok güçlü ama yavaş, zor yapılan acaip bir hava gemisi gibi.

Tam bu oyundan sıkılmış ve bırakırken "Hell, it's about time" diye starcraft2.com açıklandı, ilk teaser yayınlandı, heyecanlandık ve derken ilk gameplay video su geldi. Şu 20 dk lık uzun video. Protoss 'un yeni modelleri, yeni eklenen üniteleri her nasılsa C&C 3 'dekilere aşırı benziyor. stalker, colossus 'un çok benzerleri Skrin ırkının kara gücünde var. hava gücünde ise mothership farklı özelliklerde olsa bile yine Skrin 'inkine çok benziyor. Belki bunlar sadece tesadüf ama iki rakip oyundaki bu kadar benzer görüntüler insanı düşündürüyor. Starcraft 2 önce çıkmış olsa normal karşılardım. Ama Starcraft 2 'de açıklanan birimler ve araçlarda bu kadar benzerlik olması biraz rahatsız edici.

Ama bütün bunlara rağmen SC2 'nin C&C 3 'den çok daha keyifli ve oynanır olacağına eminim.

Küçük eski dostumuz: Observer

Bugün eski dostumuz observer 'ın da Starcraft 2 Protoss filosunda yer alacağı açıklandı. Herhangi bir silahı olmayan bu görünmez ufaklık orjinal Starcraft 'de bizi sürpriz saldırılardan kurtarırdı. Zerg 'in lurker ları, Protoss 'un dark templar 'ları ve Terran 'ın wraith ve ghost 'larına karşı Protoss severler olarak en etkili araçlarımızdan biriydi. Yine sürpriz saldırılar yapmak için karşı oyuncunun üssünü de bu araçla izlerdik. Modeli tümüyle değişmiş olmasına rağmen herhangi bir ekstra yetenek getirilmemiş.


20071101

Immortal

Orijinal Starcraft 'ın savaşta ölen zealot 'ların yeniden hayata döndürülmesi ile ortaya çıkan örümcek benzeri dragoon 'ları artık yok. Onun yerine daha gelişmiş immortal geldi. Hem havaya hem karaya uzaktan vurabilen bu aracın öncekinin aksine her seferinde ateşlediği iki phase disruptor 'ı bulunuyor. Ayrıca güçlü silahlara karşı da bir güc kalkanı özelliği gelmiş. Bu kalkan siege tank atışlarını durdururken, marine 'lerin silahlarına karşı etkisiz.



Görüntü olarak dragoon 'a oldukça benzeyen bu araçların amacı düşmanın uzaktan saldıran araç/adamlarını engellemek, siege tank, reaver gibi zealot 'ları birkaç atışda ortadan kaldıran silahların da ateşlerini üzerlerine çekerek, zealot 'ların yakına girebilmelerini sağlamak. Tabii sağladıkları havaya karşı destek de cabası.




20071025

Terran için yeni bir avantaj daha: Sensor Tower

Bugün Terran için yeni bir bina daha açıklandı; sensor tower. Bina belli bir mesafe içerisinde fog of war içinde kalan ünitelerin de hareketlerini hem savaş alanında hem haritada görmeyi sağlıyor. Ünitelerin detayları belli olmasa da birer nokta olarak hareketleri ve gelişleri rahatlıkla görülebiliyor. Görünmez (stealth, cloaked) üniteleri de gösteren kule muhtemelen defans ağırlıklı oynayan Terran oyuncusunun vazgeçilmez binası olacak.

Ancak bir dezavantaj olarak sensor tower 'ların yerleri kolayca belli olacakmış. Bu belki de kule dikildiği zaman karşı takımlarda yerinin direk olarak görüldüğü demek oluyor. Starcraft 2 sitesinde bunun bir aldatma olarak da kullanılabileceği söyleniyor. Ayrıca kulelerin herhangi bir savunması yok.

20071018

Starcraft 2 HD Video Bağlantıları

Gametrailers.com 'da şimdiye kadar yayınlanan bütün Starcraft 2 videoları birikmiş. Bunları indirmek de mümkün, üstelik HD formatta. Bu linke tıklayarak ilgili sayfaya gidebilirsiniz. HD olanları indirdiğinizde oyun ile ilgili detayları çok iyi görebiliyorsunuz. Youtube 'da izlediğiniz düşük çözünürlükteki videolara kanmayın.

20071008

"Carrier has arrived"

Protoss filosunun ana gemileri nihayet açıklandı. Önceden adının tempest olacağı söylenmişti ancak bugün carrier olarak sitede duyuruldu. Özelliklerine ve videosuna baktığımızda öncekine göre herhangi bir yenilik göremiyoruz. Zırhlı, enerji kalkanı olan, kendi silahı olmayan, içinden çıkan interceptor 'larla saldıran ağır bir savaş gemisi. Hatırlanırsa üs savunmalarına karşı çok etkiliydi çünki her carrier 'dan 8 tane interceptor çıkıp ortalığı gelen ateşi dağıtıyorlardı. Aynı şekilde fokus şekilde kullanılmayan uzaktan ateş eden marine, hydralisk, dragoon gibi üniteleri de bu sayede dağıtıyorlardı.

UPDATE: Söylentiye göre Protoss carrier artık autobuild (kendi kendine üretme) özelliği kazanmış. Yani önceki gibi carrier 'ları takip edip, interceptor yapmakla uğraşmamız gerekmiyecek ki bu oldukça iyi bir özellik gibi duruyor.



Carrier kavramı bildiğimiz uçak gemisinden geliyor. İkinci Dünya Savaşı 'nda gücü anlaşılan ve şu anda ABD 'nin dünya çapında bir güç olmasında en önemli etkenlerden olan bu gemiler, binlerce kişilik mürettabatları ve taşıyabildikleri saldırı ve bombardıman jet uçakları ile başlı başına yüzen birer üs. Şu anda dünyada toplam 20 tane (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Hindistan, İspanya, Brezilya ve Tayland) uçak gemisi bulunuyor. Çin 'in elinde de eski SSCB 'den kalma bir adet kullanmadıkları uçak gemisi bulunduğu biliniyor.

20071005

Reaver

Starcraft 2 sitesinde yeni yayınlanan üç boyutlu ünite resimleri arasında Protoss 'un ağır toplarından reaver da var. Protoss severler olarak doom drop 'ların vazgeçilmezi bu eski dostumuzu görmek beni sevindirdi. Henüz özellikleri belli değil ama tahmin ediyorum yeni bir iki özellik bu araca da eklenecektir.

20070929

Battlecruiser Operational!

Daha önce oyun videolarında battlecruiser 'ın gelişini görmüştük. Bugün Starcraft 2 resmi sitesinde de detayları ve görüntüleri açıklandı:






Starcraft 'e göre daha farklı bir savaş gemisi var karşımızda. Zırh ve normal ateş gücünde çok bir değişiklik olur mu bilemiyoruz ama şimdi 2. bir upgrade seçeneği sunulmuş; plasma torpedoes. Bunlar belli bir alana ateşlenen, grup üniteleri yok etmek için havadan karaya bir sistem.


Tabii ki yamato cannon geliştirmesi de bulunuyor. Videolardan anladığım kadarıyla bunlardan bir tanesi seçilebilir olacak. Yani bir battlecruiser 'da hem yamato hem photon torpedo bulunamayacak. Yine videolardan battlecruiser 'ın modelinin de yapılan geliştirmeye göre değiştiğini görebiliyoruz. Yani karşılıklı savaşırken hangi gemide hangi geliştirme olduğunu gelirken görebileceğiz.

Yamato Topu

En beklenen Terran araçlarından biri de bugün açıklandı; battle cruiser. En son yayınlanan terran gameplay videoda battle cruiser 'ın artık sadece yamato cannon geliştirmesi olmadığını görmüş olduk. yamato cannon hatırlarsak tek atışta çok büyük zarar verebilen bir silah idi. missile turret ve photon cannon 'ları tek atışta patlatabiliyor, spore colony 'leri ise birkaç vuruşluk bir halde bırakıyordu. Böylece hava savunmalarını kolaylıkla aşabiliyordu.

Yamato adı Japon 'ların Yamato tipi savaş gemilerinden geliyor. Daha sonra bu Space Battleship Yamato adlı japanime 'de kullanıldı. Geminin önünden ateşlenen çok güçlü "dalga hareketi silahı" önüne gelen bütün gemileri yokederdi. Aynı konsepti Robotech serisindeki SDF -1 (Super Dimension Fortress - 1) 'den de hatırlarız, orada adı "Reflex Gun" olarak geçiyordu.


Yamato tipi savaş gemisi


Space Battleship Yamato 'daki savaş gemisi

20070924

Protoss araçlarına kısa bir bakış...

Aşağıdaki videoda Protoss 'un bazı araçlarının tanıtımı var. Photon canon phase canon olmuş, carrier tempest ve archon twilight archon olmuş. Tempest 'in çıkarttığı ufaklıklar (eski adı interceptor idi) biraz fazla ufak ve fazla döndükleri için pek de hoş görünmedi bana. Ama kalkanların gelen ateşi karşılaması oldukça hoş.

20070923

Tahmini sistem gereksinimleri

Oyun videolarından gördüğümüz kadarıyla Starcraft 2, Warcraft 3 'e göre daha detaylı grafiklere, animasyonlara ve fizik motoruna sahip. Oyunun çıkmasına daha x zaman olduğuna göre (Blizzard aynen böyle diyor, henüz ne zaman çıkacağına dair bir açıklama yok) ancak şu anki sistemleri gözönüne alarak bir tahmin yapabiliriz.

Freaky Gaming 'e göre yeni SC2 motoru Age of Empires 3 ile benzerlikler gösteriyor ve bu da kıyaslama yapmak için iyi bir kıstas. Ancak şu ana kadar biliyoruz ki Blizzard oyunlarını hemen her sistemde oynanabilecek şekilde esnek yaptı. Oyun Windows XP ve Vista uyumlu olacak ve yeni oyunlardın çoğunda olduğu gibi sadece Dirextx 10 'da görülebilecek özel efektlere sahip olacak. Buna örnek olarak en son oynadığım Bioshock 'u verebiliriz. Oyunun video ayarları kısmında Directx 10 textures gibi bir seçenek var. Ancak tahminim odur ki bunlara gerek olmadan da gayet iyi performansla ve orta halli kartlarla da oyunu rahatlıkla oynayabileceğiz. Gen Con '07 de yayınlanan bu videodan ünite detayları ile ilgili daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Benim rahat oynanabilir bir performan için tahminim:

256 mb ram bir ekran kartı ve en az gf8600gt ayarında bir görsel işlemci. (Tabii Blizzard bu hızla devam ederse oyun çıktığında gf9600gt diyeceğiz).
dual core 1.8 civarı bir işlemci ve en az 1gb ram. Bunun altının özellikle karşılıklı oyunları zorlayacağını düşünüyorum. Normal bir ses kartı ve kulaklık yerine de EAX destekleyen bir ses kartı ve surround hoparlörler ile de oyun tecrübesinin iyice zevkli bir hal alacağını tahmin ediyorum.
Battle.Net için ise Blizzard 'ın şimdiye kadar ki network başarısı gözününe alınarak 512k adsl 'in bile (ki şimdi minimum 1024) yeterli olacağını sanıyorum.

20070921

Terran 'ın ağır topu: Thor Projesi

Bu acaip mech Terran 'ın karadaki en güclü ünitesi. Şu anda ne kadar kaynak yiyeceği belli değil ama yanında kendisini destekleyecek ufak bir hava gücü ile çok etkili olabileceğe benziyor. Çünki havaya karşı bir savunması yok. İki tür silahı var, biri kollarında taşıdığı, normal yürüme modunda ateşleyebildiği ikiz toplar, ikincisi de uzak mesafede kullandığı, sırtındaki 4 adet top. Bunlarla üsleri bombalamak mümkün.

Araç öyle büyük ki war factory 'den çıkmıyor, dışarıda scv tarafından ayrıca bina gibi yapılıyor. Kapladığı alan fazla olduğundan her yerden geçemiyor ve çok yavaş dönüyor. Hızlı hareket eden ünitelerle iyi mikro yaparak üstesinden gelmek mümkün gibi.




Thor ismi hakkında not: Çoğu Terran aracı gibi bu da adını mitolojiden almış. Thor İskandinav mitolojisinda Odin'in oğlu ve fırtınalar, şimşekler tanrısıdır. Kendisini Marvel çizgi romanlarındaki bir süperkahraman olarak da biliyoruz. Hakkında detaylı bilgi için Vikipedi Thor sayfasına bakabilirsiniz.

20070918

Terran oyun içi videoları

13 eylül 'de starcraft2.com Terran oyun videosunu yayınladı. detaylı açıklamaları ile oyuna dair baya bir fikriniz oluyor. özellikle supply depot 'ların yeni marifetine ve binaların eklenti değiştirmelerine dikkat:

Bölüm I



Bölüm II



bu videoların yüksek çözünürlüklü versiyonunu Starcraft 2 videoları'ndan çekebilirsiniz. ancak Blizzard 'ın "video downloader"ı çok yavaş olduğu için torrent versiyonunu tercih edebilirsiniz.

Starcraft 2 oyun videoları

Aşağıdaki iki bölüm ilk yayınlanan oyun içinden videolar. Oyun hakkında bir fikir sahibi olmamızı sağlıyor. İngilizce olarak Blizzard ekibinin yorumları da var. Sesi açmayı unutmayın:



Bölüm I





Bölüm II

yenilikler ve eskiden kalanlar

şimdiye kadar tanıtım videoları ve haberlerden gördüğümüz kadarıyla baya bir yeni ünite var. zealot ve marine 'ler yerinde duruyor ama yeni özelliklerle. mesela zealot 'lar hedeflerine yaklaştıkları zaman koşarak yanına girebiliyor. önceki oyundan hatırlarız ki uzaktan ateş eden ünitelerin yanına girmek zealot 'lar için bir sorundu, mutlaka baya bir zarar alıyorlardı. marine 'ler için de aslında konseptlerine hiç yakışmayan kalkan gelmiş.

Blizzard 'ın ilk yayınlanan teaser 'ında
Terran marine ile başladık. Biraz Protoss, biraz Zerg gördük. Sonrasında yavaş yavaş üniteler açıklanmaya başladı ve bunlarda Protoss 'a öncelik verildi. Şu ana kadar açıklanan Protoss üniteleri; zealot, immortal, stalker, phase prism, phoenix, colossus, warp ray, twilight archon, dark templar ve mothership. Terran üniteleri ise; marine, reaper, ghost, viking, banshee ve thor. Zerg yaratıkları ise henüz belirsiz, bildiklerimiz; zergling, mutalisk ve nydus worm.

Önemli yeniliklerden biri, arazinin, engellerin veya kalabalık ünitelerin artık bazı araçları etkilememesi. İlk yayınlanan oyun videosundan gördüğümüz kadarıyla Protoss 'un colossus ünitesi kalabalığın arasında gezebildiği gibi, alçak engellerin de üzerinden yürüyerek geçebiliyor. Bu da Terran gibi üs girişini supply depot ve bunker 'larla en azından kara saldırılarına karşı kapatabilen bir ırka çok üstünlük sağlayabilir.

Oyun mekaniklerini etkileyecek bir ünite de phase prism. Bu ünite ordu gruplarına teleport yapabildiği gibi, açıldığında pylon alanında olmayan binalara da enerji sağlayabiliyor.

Zamanla ünitelere detaylı olarak gireceğiz.

20070913

sonunda

Starcraft ilk olarak 1998 'de ciktiginda heyecanlı oyun arkadaşlarım ve ben uzun Command & Conquer: Red Alert geceleri yapmakta idik. pizzalar ve tavuk kanatlar Domino's dan gelir, sabaha kadar karşılıklı kapışılırdı.

oyunun ilk olarak bir rip versiyonunu bulduk ve şöyle bir bakıp "bu ne lan, uzaylı rts mi olurmuş" dedik. diyiş o diyiş, ondan sonra ne Red Alert kaldı, ne başka birşey, hayatımız Starcraft oldu, yani SE CE. artık geceleri uyumak üzere gözlerimiz kapadığımızda Dragoon 'lar Marine 'leri patlatıyordu.

cdler elimize geldiğinde senaryosunu oynadık ki o ayrı bir heyecan oldu. muhteşem ilk senaryosu ve arkasından gelen Brood War paketindeki devamı ile zevkten dört köşe olduk ve o zamandan bu zamana hiçbir rts 'de bu tadı bulamadık ki buna Warcraft III de dahil.

hala daha oyandığımız bu oyunun ikincisini tam anlamıyla yılllarrrrdır bekliyoruz ve sonunda duyuruldu. anlaşılan bizim gibi daha çok hayranı varmış ki duyurulurken ki sloganı "Hell! It's about time" oldu.

bu noktadan itibaren oyun takip edip, Türkçe olarak buraya yenilikleri, gelişmeler, çıktıktan sonra da elimize gelen haberleri, taktikleri vs leri yazacağız.